Fogfehérítés

A fogak fehérítése alig elkerülhető procedúra számunkra. A fogfelszín elszineződésének leggyakoribb oka a fogakhoz tapadó lepedék és fogkő, ami idővel még a rendszeres és körültekintő fogmosás ellenére is kialakulhat. Emellett számos ital és étel van amelyek fogyasztása elszíneződését eredményezhet. Ilyenek főként a kávé, a kóla, a tea, illetve a mesterséges színezéket nagymértékben tartalmazó ételek és italok. A dohányosok szintén hatványozott mértékben kivannak téve a fog elszíneződésének, mivel a lerakódott kátrány és nikotin maradványok elsárgítják a fogazatot.

A fogak világos színének megtartása érdekében javallott a rendszeres fogkő eltávolítás, illetve polírozás, valamint az otthoni vagy a rendelőben elvégzett fogorvos vagy szakképzett szájhigienés szakember által végzett fogfehérítés.

Az alábbiakban röviden összefoglaljuk amit a fogfehérítéssel kapcsolatban általában tudnunk kell, mire figyeljünk, hogy fogainkat a legegészségesebb és a legesztétikusabb állapotban tartsuk.

Tudnivalók fogfehérítés előtt!
A fehérítés legsúlyosabb mellékhatása a fogak időleges érzékennyé válása, illetve a kezelés alatt fellépő fájdalom. A túlzott érzékenység elkerülése érdekében a DENTALUNION Fogszakorvosi és Szájsebészeti Központban az Elmex Gél használatát javasojuk, amelyet a fogfehérítés előtt legalább kétszer érdemes alkalmazni, hogy a fogban található fluorid mennyiség megfelelő szintre emelkedhessen. Az előzetes Elmex Zselé kezelések között két nap szünet javasolt úgy, hogy a fehérítés előtt 24 órával már ne használja a zselét. A kezeles előtt  pár órával kizárólag nedves fogkefével tisztítsa fogait.

Vajon a fogfehérítés roncsolhatja a fogakat?
A fogak színét a fogzománc és az alatta található dentin réteg határozza meg. A fogfehérítésénél használt alapanyagok PH értéke általában semleges vagy nagyban közelít a semleges értékhez, ezért a zománc, illetve a  dentin nem szenved semmilyen károsodást a beavatkozás során. A fehérítések minden esetben kémiai folyamatok eredményeképpen jönnek létre (oxidáció), a zománcfelszínt és a dentin réteget nem érik maró hatások.

A kezeléseket követően a fogak az átlagosnál érzékenyebbek lesznek, ám e jelenség pár nap alatt megszűnik, továbbá fluoridos kezeléssel gyorsítható a gyógyulás.

Lehet-e nem egészséges fogakat fehéríteni?
A lyukas vagy szuvas fogakat mindenkképpen kezelni kell, de a töméseket csak a fogfehérítést követően készítik el. A fehérítést minden esetben ultrahangos fogkő eltávolítás és polírozás előzi meg. A fogak állapotának függvényében a fogászati tisztítás és a fogfehérítés között 1-7 napnak el kell telnie.

Milyen gyakran fehéríthetem a fogaimat?
A fogfehérítések hatása általában 1-2 évre tehető. A dohányzás és az erősen színező hatású ételek, italok fogyasztásának mellőzésével jelentősen növelhetjük ezt az időt.